Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Centrale autoriteit

Wat is de Centrale autoriteit?

Alle landen die zijn aangesloten bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag hebben een Centrale autoriteit. De Centrale autoriteit neemt verzoeken tot teruggeleiding en internationale omgang van ouders in behandeling. Ook behandelt de Centrale autoriteit informatieverzoeken en zorgmeldingen van instanties. In Nederland is de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Contactgegevens Nederlandse Centrale autoriteit
Contactgegevens buitenlandse Centrale autoriteiten

Verzoek indienen bij de Centrale autoriteit

Wilt u als ouder of instantie een verzoek indienen bij de Centrale autoriteit? Gebruik daarvoor onderstaande formulieren. Heeft u problemen met het openen van de formulieren? Volg dan de instructie uit onze FAQ.

Verzoek tot teruggeleiding

Wilt u als ouder een verzoek tot teruggeleiding indienen? Vul dan onderstaand formulier in en stuur dit met alle bijlagen naar de Centrale autoriteit. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Neem dan contact met ons op.

Verzoek tot teruggeleiding

Verzoek tot internationale omgang

Wilt u als ouder een verzoek tot internationale omgang indienen? Vul dan onderstaand formulier in en stuur dit met alle bijlagen naar de Centrale autoriteit. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Neem dan contact met ons op.

Verzoek tot internationale omgang

Informatieverzoek

Bent u als instantie betrokken (geweest) bij een kind in het kader van bijvoorbeeld jeugdbescherming of jeugdhulp? Indien er informatie van de buitenlandse autoriteiten nodig is die van belang is voor de bescherming van het kind, kunt u een informatieverzoek indienen. Vul onderstaand formulier in en stuur dit met alle bijlagen naar de Centrale autoriteit.

Informatieverzoek

Zorgmelding

Bent u als instantie betrokken (geweest) bij een kind in het kader van bijvoorbeeld jeugdbescherming of jeugdhulp? Indien er zorgen zijn over een kind dat al in het buitenland verblijft, kunt u een zorgmelding indienen. Vul onderstaand formulier in en stuur dit met alle bijlagen naar de Centrale autoriteit.

Zorgmelding