Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Internationale omgang

Internationale omgangsregeling

Woont u in een ander land dan uw kind? Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken met de andere ouder over het contact en de omgang tussen u en uw kind. De afspraken kunt u vastleggen in een internationale omgangsregeling. Er zijn verschillende manieren om tot een internationale omgangsregeling te komen. Uiteindelijk dient u samen met de andere ouder de internationale omgangsregeling goed te laten verlopen.

Hieronder kunt u meer lezen over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

1. Contact opnemen met het Centrum IKO

Neem altijd eerst contact met ons op voordat u stappen onderneemt. Wij geven u advies en informatie over welke stappen op dit moment het beste zijn in uw situatie. Is er bijvoorbeeld mogelijk sprake van een internationale kinderontvoering? Dan kunt u na een verzoek tot internationale omgang niet meer een verzoek tot teruggeleiding indienen. Laat u daarom eerst adviseren door een van onze juristen.

2. Bemiddeling of crossborder mediation

U kunt contact opnemen met de andere ouder van uw kind om te proberen om samen tot afspraken te komen. Hierbij kan een vriend of familielid mogelijk een bemiddelende rol spelen. Ook kunt u met behulp van crossborder mediation proberen om samen tot een duurzame oplossing te komen. Voor meer informatie neemt u contact op met het Mediation Bureau van het Centrum IKO.

Vragen?

 

Neem contact op

3. Verzoek tot internationale omgang via de Centrale autoriteit

Woont uw kind in Nederland of in een land dat is aangesloten bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag? Dan heeft u de mogelijkheid om bij de Centrale autoriteit een verzoek tot internationale omgang in te dienen. Dit kan voor kinderen tot 16 jaar. De Centrale autoriteiten werken samen en helpen ouders om vrijwillig met elkaar tot een omgangsregeling te komen, eventueel met behulp van crossborder mediation. Voor het verzoek heeft u geen advocaat nodig. Indien dit niet slaagt, kunt u een gerechtelijke procedure starten voor een internationale omgangsregeling (zie onder 4).

4. Procedure bij de rechter

Kunt u niet onderling of met behulp van crossborder mediation tot een omgangsregeling komen? Dan kunt u in het land waar uw kind woont een procedure bij de rechter starten voor een internationale omgangsregeling. Hiervoor heeft u een advocaat nodig die gespecialiseerd is in internationaal familierecht. Wat uw mogelijkheden zijn en hoe de procedure gaat, is afhankelijk van het land waar uw kind woont en het recht dat in dat land geldt.