Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Internationale verhuizing

Toestemming voor vertrek

Wilt u naar het buitenland verhuizen met uw kind? Verhuist u zonder de andere ouder? Als de achterblijvende ouder ook het gezag heeft over uw kind, is toestemming nodig voor de verhuizing naar een ander land. Het is belangrijk dat u expliciete schriftelijke toestemming hebt voor permanent verblijf in het buitenland. Neemt u uw kind mee zonder toestemming, dan kan er sprake zijn van internationale kinderontvoering en onttrekking aan het ouderlijk gezag.

Neem contact met ons op voor meer informatie en advies in uw situatie.

Verhuizen met kinderen naar Nederland

Woont u in het buitenland en wilt u met uw kind verhuizen naar Nederland zonder de andere ouder? Dan is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten. Of en hoe u kunt verhuizen naar Nederland, is afhankelijk van het recht van het land van de gewone verblijfplaats van uw kind. Zo moet u weten of u naar dat recht alleen of samen met de andere ouder de zeggenschap heeft over de verblijfplaats van uw kind. Ook moet u weten welke voorwaarden er in dat land gelden voor een verhuizing naar het buitenland. Dit is niet afhankelijk van nationaliteit: zelfs als u en uw kind de Nederlandse nationaliteit hebben, is het niet altijd mogelijk om naar Nederland te verhuizen zonder toestemming.

Vragen?

 

Neem contact op

De andere ouder geeft geen toestemming

Geeft de andere ouder met gezag geen toestemming voor de internationale verhuizing? U kunt met behulp van crossborder mediation proberen om samen tot een duurzame oplossing te komen. Komt u er ook met behulp van mediation niet uit, dan kunt u vervangende toestemming aan de rechter vragen. Voor deze procedure heeft u een advocaat nodig.

Heeft u toestemming voor bepaalde tijd, zoals bijvoorbeeld een vakantie of een tijdelijk verblijf in het buitenland? Dan is dit niet gelijk aan toestemming voor een permanent verblijf. Blijft u na verloop van de afgesproken periode in het buitenland, dan kan er alsnog sprake zijn van internationale kinderontvoering en onttrekking aan het ouderlijk gezag.