Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Mijn ouders gaan naar de rechter

Als jouw ouders er samen niet uitkomen waar jij moet wonen, kunnen zij naar de rechter gaan. Dit kan voor of na de verhuizing zijn. Als dit voor de verhuizing is, beslist de rechter of jij naar een ander land mag verhuizen. Hij gaat hier uitgebreid naar kijken, voordat hij beslist hierover.

Als dit na de verhuizing is, beslist de rechter of jij terug moet verhuizen. Deze rechter mag alleen kijken in welk land jij moet wonen. Hij luistert goed naar wat jouw ouders belangrijk vinden voor jou. Maar hij luistert ook naar wat jij van de verhuizing vindt. De rechter kan jou uitnodigen voor een gesprek, zodat je hierover kan praten. Dit kan best spannend zijn. Je kunt dit filmpje bekijken om te zien hoe zo'n gesprek gaat. De rechter beslist uiteindelijk wat hij het beste voor jou vindt. Het kan zijn dat dit is wat jij wil, maar het kan ook wat anders zijn. De rechter heeft dan wel naar jou geluisterd, maar hij vindt dat iets anders beter is.

Ook tijdens een rechtszaak kunnen jouw ouders nog in 'mediation' gaan. Zij gaan dan met hulp van iemand (een 'mediator') kijken of ze er toch nog samen uit kunnen komen. De mediator praat met jouw ouders en helpt met het zoeken naar een oplossing. Het is natuurlijk ook belangrijk wat jij vindt van de verhuizing. Het kan lastig zijn om hierover te praten met jouw ouders. Daarom kan de mediator soms ook met jou praten over wat jij vindt. 

Wat kun je doen?

Vragen

Heb jij vragen over bijvoorbeeld verhuizen naar het buitenland of praten met een rechter of bijzondere curator? Dan helpen wij jou graag! Stel hier jouw vraag aan ons. Of stel jouw vraag aan een Kinder- en Jongerenrechtswinkel bij jou in de buurt.

Praten

Wil je met iemand praten over wat jij meemaakt? Je kunt altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon. Of praat via de app van Villa Pinedo met een buddy. De Kindertelefoon en Villa Pinedo hebben ook een forum waar je kunt praten met mensen die jou begrijpen.

Lezen en kijken

Wil je meer lezen over Luuk? Lees dan het boek Over de grens van Irène Storm. Wil je liever iets kijken? Bekijk dan hier wat kinderontvoering is en wat wij doen. Of kijk naar deze aflevering van het Jeugdjournaal. Hier vertelt Nigel hoe hij door zijn moeder werd meegenomen naar Spanje.