Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Mijn vader/moeder wil verhuizen

Net als Luuk kan het zijn dat een van jouw ouders met jou naar een ander land wil verhuizen. Dit kan heel leuk zijn. Maar natuurlijk ook heel lastig. Jouw ouders willen jou allebei zo veel mogelijk zien en jij hen natuurlijk ook. Als zij in verschillende landen wonen, wordt dit moeilijker. Het kan zijn dat zij samen niet de keuze kunnen maken waar jij het beste kan wonen. Toch is dit een beslissing die zij samen moeten nemen en niet jij. Meestal moeten allebei jouw ouders toestemming geven voor een verhuizing naar een ander land.

Wat als jouw ouders er samen niet uitkomen?

Het kan zijn dat iemand jouw ouders gaat helpen om samen een oplossing te bedenken. Dit kan bijvoorbeeld een 'mediator' zijn. Hij of zij gaat in gesprek met jouw ouders om het op te lossen. Het is natuurlijk ook belangrijk wat jij vindt van de verhuizing. Het kan lastig zijn om hierover te praten met jouw ouders. Daarom kan de mediator soms ook met jou praten over wat jij vindt.

Wat kun je doen?

Vragen

Heb jij vragen over bijvoorbeeld verhuizen naar het buitenland of praten met een rechter of bijzondere curator? Dan helpen wij jou graag! Stel hier jouw vraag aan ons. Of stel jouw vraag aan een Kinder- en Jongerenrechtswinkel bij jou in de buurt.

Praten

Wil je met iemand praten over wat jij meemaakt? Je kunt altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon. Of praat via de app van Villa Pinedo met een buddy. De Kindertelefoon en Villa Pinedo hebben ook een forum waar je kunt praten met mensen die jou begrijpen.

Lezen en kijken

Wil je meer lezen over Luuk? Lees dan het boek Over de grens van Irène Storm. Wil je liever iets kijken? Bekijk dan hier wat kinderontvoering is en wat wij doen. Of kijk naar deze aflevering van het Jeugdjournaal. Hier vertelt Nigel hoe hij door zijn moeder werd meegenomen naar Spanje.