Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Alternatieve oplossingen voor internationale omgang in tijden van Covid-19

Alternatieve oplossingen voor internationale omgang in tijden van Covid-19

Amy Humphries 8ML M BRI M Unsplash Kopie
Gepubliceerd op: 03-11-2020

Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) krijgt de laatste tijd steeds meer vragen over internationale omgang. Quarantaine regels maken het voor ouders lastig tot onmogelijk om zich aan de eerder gemaakte afspraken te houden. Jammer genoeg leidt dat tot meer onenigheid, frustratie, onbegrip en verwijten over en weer. Aan de juristen van het Centrum IKO wordt gevraagd, wat uitwonende ouders kunnen doen om de nakoming van de omgang af te dwingen. Inwonende ouders vragen juist hoe ze van de bestaande omgangsregelingen kunnen afwijken. Afgezien van het feit dat de gang naar de rechter in Covid-tijd ingewikkeld is, is een juridische strijd tussen de ouders hier niet de oplossing.

Helaas hebben we allemaal te maken met de beperkingen door Covid en kunnen we onze dierbaren minder vaak en minder intensief zien, dan we zouden wensen. De herfstvakantie is net achter de rug. Internationale omgang was toen waarschijnlijk al niet mogelijk. Ook voor de aanstaande feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling zal fysieke omgang moeilijk worden.

Het Centrum IKO adviseert ouders en kinderen daarom dringend om samen uit te kijken naar alternatieve oplossingen en heldere afspraken te maken over de invulling hiervan om het contact ook nu in stand te houden. Denk daarbij creatief!

Hieronder volgt een korte opsomming van mogelijkheden voor contact. De lijst is zeker niet uitputtend, elke oplossing die bij de situatie past, is goed. Houd daarbij rekening met de interesses en aandacht spanne van de kinderen en eventueel tijdsverschil.

Tips:

- Wacht niet tot het laatst of de grenzen opengaan, maar ga tijdig met elkaar in gesprek, zoek de verbinding en bedenk samen waar jullie allemaal blij van worden;

- Plan samenkomsten van de kinderen met de uitwonende ouder om elkaar digitaal te zien via Skype, FaceTime, Zoom etc. . 

Denk aan samen eten, van tevoren recepten uitwisselen en dan samen koken, samen Sinterklaas vieren, de kerstboom optuigen, knutselen, tegelijkertijd met popcorn naar dezelfde film kijken, een spelletje doen, knutselen, challenges voor elkaar bedenken, elkaar vertellen hoe je dag was, elkaar laten zien wat je gedaan zou hebben als je wel bij elkaar had kunnen zijn;

- Op tijd kaarten en cadeautjes versturen, de bezorgdiensten zijn immers ook heel druk;

- Foto’s en filmpjes maken voor elkaar; foto’s ook afdrukken en toesturen. Vergeet hierbij ook de grootouders en andere familieleden in het buitenland niet;

- Een dagboek bij houden hoe het zonder elkaar is, hoe je elkaar mist en dit dan met elkaar delen;

- Samen mooie plannen maken voor als je elkaar wel weer echt kan zien, zodat je wat hebt om naar uit te kijken;

- Via Crossborder Mediation kunnen ouders onder begeleiding van gespecialiseerde mediators nieuwe afspraken maken;

- Voor meer informatie, advies en begeleiding over internationale familiekwesties kunt u terecht bij het Centrum Internationale Kinderontvoering kinderontvoering.org .

Welk alternatief je ook kiest, de inzet om samen een alternatief te vinden maakt duidelijk, dat als er nu geen fysieke omgang kan zijn, dat dit komt door Covid-19, dat het geen opzet is, maar overmacht en dat je er met zijn allen het beste van kunt maken.

Voor nu wenst het Centrum IKO iedereen een goede voorbereiding op FIJNE FEESTDAGEN !