Persbericht jaarverslag 2024

Persbericht Jaarverslag Centrum IKO 2024
Hilversum, 23 mei 2025
Opnieuw minder kinderontvoeringen in 2024
Het aantal internationale kinderontvoeringen is in 2024 verder gedaald naar 148 zaken, blijkt uit het jaarverslag over 2024 van het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO). In vergelijking met 2023 (173 zaken) betekent dit een daling van 14,5%. Dit zet de dalende trend die vorig jaar begon door. “In 2024 werden 200 kinderen het slachtoffer van internationale kinderontvoering; maar nog steeds is elke kinderontvoering er één te veel,” zegt Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum IKO. “De impact op een kind is groot en vaak langdurig. Deze cijfers onderstrepen het belang van blijvende inzet voor hulp, preventie en bewustwording.”
Minder ontvoeringen, meer hulpvragen
Het aantal hulpvragen nam in 2024 opvallend toe. In totaal vonden 24.270 contactmomenten plaats met ouders, familieleden, professionals en andere betrokkenen – een stijging van 91% ten opzichte van 2023 (12.733). Opvallend binnen deze toename is de groei in preventieve adviesgesprekken: 341 ouders en 168 anderen, waaronder familieleden, professionals en overige betrokkenen, kregen gericht advies over het voorkomen van een ontvoering – een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondanks de toegenomen globalisering is het aantal internationale kinderontvoeringen voor het tweede jaar op rij gedaald. De sterke toename van het aantal contactmomenten en preventieadviezen dragen mogelijk bij aan deze positieve ontwikkeling.
Mediation vóór ontvoering vaker succesvol
In 2024 speelde cross border mediation (CBM) opnieuw een belangrijke rol in het voorkomen en oplossen van internationale kinderontvoeringen. In totaal heeft het Mediation Bureau 26 cross border mediations georganiseerd. Preventieve mediation blijkt belangrijk om verdere escalatie en juridisering van een conflict te voorkomen. Door middel van mediation kunnen conflicten op een constructieve manier worden opgelost, waarbij de belangen van de kinderen altijd centraal staan en waarbij ouders zelf de verantwoordelijkheid en regie behouden.
Enkele andere opvallende feiten uit het jaarverslag zijn onder meer:
* 74% van de ontvoeringen werd gepleegd door de moeder, 26% door de vader;
* De meest voorkomende landen waar kinderen vanuit Nederland naartoe werden ontvoerd waren in 2024 Polen, Duitsland, en de Verenigde Staten. De meest voorkomende landen van waaruit kinderen naar Nederland werden ontvoerd waren Polen, België en Spanje;
* Het merendeel van de kinderen die in 2024 vanuit Nederland werden ontvoerd was jong: 55% was tussen de 0 en 5 jaar oud, en 34% tussen de 6 en 12 jaar. Ook bij ontvoeringen naar Nederland betrof het vaak jonge kinderen: 34% was tussen de 0 en 5 jaar, en 36% tussen de 6 en 12 jaar;
* De meeste dreigingen van internationale kinderontvoering werden ervaren naar Turkije, Marokko en de Verenigde Staten;
* In 2024 steeg het aantal vragen over internationale verhuizingen met 57%. De top drie landen waar ouders het vaakst naartoe wilden verhuizen waren Spanje, België en Curaçao.
Voorlichting en bewustwording
In 2024 investeerde Centrum IKO wederom in voorlichting aan professionals in de (jeugd)zorg en rechtspraak. Lezingen en trainingen werden verzorgd bij onder anderen de politie, Koninklijke Marechaussee, de SSR-opleiding voor de rechterlijke macht, jeugdbeschermingsinstanties en advocaten. Ook werd samengewerkt met de Europese ketenpartners.
Daarnaast lanceerde Centrum IKO in 2024 een bewustwordingscampagne tegen internationale kinderontvoering, gericht op de Turkse en Poolse gemeenschappen in Nederland. Onderdeel van de campagne is een videoclip die de impact van een kinderontvoering laat zien. De lancering van de campagne werd bijgewoond door de Consuls-Generaal van Turkije en Polen.
Voor meer informatie en een overzicht van de ontwikkelingen in 2024 verwijzen wij u naar ons zojuist gepubliceerde jaarverslag 2024.