Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Toestemming voor vakantie in coronatijd

Toestemming voor vakantie in coronatijd

Hanson Lu Qnhbxko3xbc Unsplash Kopie
Gepubliceerd op: 10-06-2020

Vanaf 15 juni gaan de reisadviezen voor een aantal Europese landen van oranje naar geel. Steeds meer ouders boeken daarom een zomervakantie met de kinderen en nemen contact op met het Centrum IKO voor advies. Maar wat als een van de ouders geen toestemming geeft voor de vakantie in verband met zorgen over het coronavirus? Ouders die er samen niet uitkomen, kunnen de rechter verzoeken om vervangende toestemming voor de vakantie te verlenen. Hoe gaat de rechter hiermee om?

In de uitspraak van Rechtbank Rotterdam van 31 maart die deze week is gepubliceerd, vroeg moeder in een kortgedingprocedure om vervangende toestemming voor een zomervakantie naar Turkije met haar kinderen. De rechtbank nam in haar overweging het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als uitgangspunt. Volgens de rechtbank is een vakantie niet aan te merken als een noodzakelijke reis. Als het reisadvies op het moment van de reis luidt om alleen “noodzakelijke” (oranje) of “geen” (rood) reizen naar dat land te maken, heeft moeder geen vervangende toestemming voor de vakantie. Maar als het reisadvies wordt aangepast naar “geen veiligheidsrisico’s” (groen) of “let op, veiligheidsrisico’s” (geel), dan ziet de rechtbank onvoldoende aanleiding om geen vervangende toestemming voor de vakantie te verlenen.

Hou daarom het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten bij het boeken van een zomervakantie. Meer informatie over de toestemming van de andere ouder kunt u hier vinden. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen.