Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Deze zomervakantie 34 kinderen ontvoerd

Deze zomervakantie 34 kinderen ontvoerd

Ciko Dark
Gepubliceerd op: 02-10-2020

Deze zomer (juni, juli en augustus) zijn 34 kinderen ontvoerd, waarvan 27 kinderen vanuit Nederland en 7 kinderen naar Nederland. Het gaat om het laagst aantal ontvoerde kinderen in de zomervakantie in de afgelopen vijf jaar. De meeste ontvoeringen vanuit Nederland waren naar Duitsland en Polen. Ouders gebruikten de zomervakantie vaak als excuus om naar het buitenland te gaan, om vervolgens niet meer terug te keren. Bovendien wilde in een paar situaties het kind zelf niet meer terug naar Nederland na een vakantie bij de andere ouder in het buitenland.

 

Een plotseling vertrek naar een ander land heeft voor kinderen vergaande gevolgen. Ze krijgen geen kans om afscheid te nemen van de andere ouder, school en vriendjes. Na de zomervakantie blijft hun plek in de klas leeg. Om dit leed te voorkomen zet het Centrum IKO sterk in op preventie. Directeur mr. Coşkun Çörüz: “Het Centrum IKO biedt crossborder mediations aan in internationale scheidingen, het toestemmingsformulier voor reizen met minderjarige kinderen is bekender geworden en de bewustwording onder het publiek over de toestemming is vergroot.”

 

Coronamaatregelen houden kinderontvoeringen niet tegen

Het is verrassend dat ondanks de reisbeperkingen in verband met het coronavirus, toch 17 kinderen zijn meegenomen naar een ander land. Dit gebeurde in de maanden maart, april en mei 2020 toen in diverse landen een lockdown gold en veel grenzen dicht waren. Het betrof 14 kinderen die vanuit Nederland zijn meegenomen en 3 kinderen die naar Nederland zijn meegenomen. Het coronavirus en de genomen maatregelen speelden in verschillende kinderontvoeringszaken zelfs een cruciale rol. Zo werden de reisbeperkingen gebruikt (dan wel misbruikt) als argument om niet terug te kunnen keren vanuit het buitenland. Daarnaast was het coronavirus voor sommige ouders aanleiding om zonder toestemming met de kinderen naar het buitenland te vertrekken, omdat het daar veiliger zou zijn.

 

Minder kinderen ontvoerd in 2019

Het Centrum IKO ziet dat het aantal ontvoerde kinderen blijft afnemen. Uit de jaarcijfers van 2019 blijkt dat voor het tweede jaar op rij een daling te zien is. In 2019 zijn 207 kinderen vanuit of naar Nederland ontvoerd. In 2018 ging het nog om 221 kinderen en in 2017 om 288 kinderen. “We zijn blij dat de daling heeft doorgezet. Elk ontvoerd kind is tenslotte één te veel.”, aldus directeur mr. Coşkun Çörüz.

 

Opvallende feiten uit het jaarverslag:

  • De top 5 van landen waar kinderen vanuit Nederland naar toe zijn ontvoerd, wordt aangevoerd door Polen, gevolgd door België, Turkije, Spanje en Duitsland. De meeste ontvoeringen naar Nederland zijn vanuit België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje;
  • In 2019 waren 397 kinderen betrokken bij een dreiging om ontvoerd te worden. Dit is meer dan in 2018, toen het ging om 287 kinderen, maar minder dan in 2017, toen het ging om 488 kinderen. De dreiging van een ontvoering werden het meest ervaren naar de landen Turkije, de Verenigde Staten, Iran en Egypte;
  • In 74% van de kinderontvoeringszaken is de moeder de ontvoerder;
  • Meer dan de helft van de ontvoerde kinderen is zes jaar of jonger.