Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Drie kwart van de internationaal ontvoerde kinderen keert niet terug

Drie kwart van de internationaal ontvoerde kinderen keert niet terug

Footer Bg
Gepubliceerd op: 05-07-2016

De Koninklijke Marechaussee heeft namens de Nederlandse overheid de taak om extra aandacht te besteden aan volwassenen die alleen reizen met minderjarige kinderen. Dat betekent dat de KMar bij twijfel of er toestemming is van de gezaghebbende ouder(s), nader onderzoek zal doen. Naar schatting wordt tijdens de vakantiepiek ongeveer 40 keer per dag een extra onderzoek gedaan. Zo’n onderzoek kost tijd. Deze reizigers lopen dan ook het risico hun vlucht te missen. Dit preventieve onderzoek is echter essentieel. Iedere werkdag wordt een kind internationaal ontvoerd van en naar Nederland, driekwart van deze kinderen keert niet terug. Allebei ongewenste situaties vinden de Koninklijke Marechaussee (KMar), Het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) en de Kinderombudsvrouw. Kinderen hebben het recht om niet ontvoerd te worden.

Om zowel vertragingen als kinderontvoeringen te voorkomen lanceren het Centrum IKO en de KMar in het kader van: “Ga goed voorbereid op reis” voor het zomerseizoen de campagne:

“Reizen met een minderjarige”
Neem het toestemmingformulier mee!

De Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer doet de aftrap van de campagne op 5 juli om 16.30 uur op Schiphol Plaza voor de politiepost van de KMar in de vertrekpassage.

Het toestemmingsformulier kunt u downloaden via www.kinderontvoering.org. Dan is de toestemming duidelijk.

De campagne wordt ondersteund door een radiospot van het Centrum IKO en een clip ontwikkeld door de KMar.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende samenlevingsvormen. Voor advies op maat kunt u contact opnemen met het Centrum Internationale Kinderontvoering via 088 –800 9000.