Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Iedere werkdag een kind ontvoerd

Iedere werkdag een kind ontvoerd

Ciko2 Right
Gepubliceerd op: 21-05-2015

Uit het jaarverslag van het Centrum IKO van 2014 blijkt dat 170 internationale kinder-ontvoeringszaken zijn gemeld. Het ging hier om in totaal 247 kinderen, waarvan 70% door hun moeder is ontvoerd. Dit betekent dat bijna ieder werkdag een kind werd meegenomen naar het buitenland, of naar Nederland, zonder afscheid te kunnen nemen van de andere ouder, opa’s en oma’s, vriendjes en vriendinnetjes. De meeste kinderontvoeringen zijn naar Duitsland en België.

Bijna 6.000 contacten zijn er in 2014 geweest met de juristen van het Centrum IKO. Ieder jaar blijken ouders, familieleden en professionals steeds vaker de juristen van het Centrum IKO te raadplegen en vragen over hun situatie voor te leggen. Bekendheid over het onderwerp internationale kinderontvoering en alle aanverwante onderwerpen neemt jaarlijks toe. Kinderen worden in de meeste gevallen door een ouder meegenomen naar omringende Verdragslanden zoals Duitsland en België, maar ook naar Marokko, het Verenigd Koninkrijk en Turkije, naar Niet-Verdragslanden werden de meeste kinderen meegenomen naar Suriname, Curaçao en Egypte.

In 2014 zijn 14 kinderen ontvoerd naar Irak. Het Centrum IKO heeft diverse zorgtelefoontjes gekregen van ouders en familieleden die vrezen dat kinderen ontvoerd zouden worden naar Syrië. De zomeractie van het Centrum IKO in nauwe samenwerking met de Koninklijke Marechaussee heeft belangstelling gekregen. Alleenreizende ouders met kinderen of opa’s en oma’s met hun kleinkinderen weten vaak niet dat er in het kader van de verscherpte controle extra wordt gelet op alleenreizende ouders met kinderen en dat ze voor problemen kunnen komen te staan als zij niet de juiste documenten bij zich hebben waarin staat dat zij toestemming hebben om alleen met de minderjarige te reizen. Ook in 2015 zal het Centrum IKO, samen de Koninklijke Marechaussee, aandacht vragen voor alleenreizende ouders en grootouders.

Uit onderzoek van het Centrum IKO na de zomer van 2014 bleek dat 19 minderjarige kinderen niet waren teruggekeerd van de zomervakantie in het buitenland, waarvan 13 kinderen leerplichtig. Naast de juridische dienstverlening hebben 76 ouders gebruikt gemaakt van dienstverlening die het Mediation Bureau ouders biedt. Het gaat hier om zaken waarbij het kind naar Nederland is ontvoerd of waar ouders tot een internationale omgangsregeling willen komen. Sinds de oprichting van het Mediation Bureau in oktober 2009 kiezen steeds meer ouders ervoor om door middel van mediation tot een oplossing van het conflict te komen en hebben de cross border mediators van het Mediation Bureau 142 zaken behandeld.