Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Reizen met kinderen: ga voorbereid op vakantie!

Reizen met kinderen: ga voorbereid op vakantie!

Ciko2 Right
Gepubliceerd op: 04-06-2019

Voor reizen naar het buitenland met een minderjarig kind is toestemming van de gezaghebbende ouder(s) verplicht. Om kinderontvoeringen te voorkomen controleert de Koninklijke Marechaussee of deze toestemming er is. Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de Marechaussee nader onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag en kan u veel tijd kosten. Door deze vertraging loopt u het risico uw vlucht te missen.

De Marechaussee is extra alert op kinderontvoeringen en besteedt volgens de Schengengrenscode bijzondere aandacht aan minderjarigen die naar het buitenland gaan. Niet elk kind dat de grens over gaat, gaat op vakantie. Eenmaal over de grens keert meer dan de helft van de ontvoerde kinderen niet meer terug. Om kinderontvoering tegen te gaan controleert de Marechaussee wat de gezagssituatie is en of er toestemming is van de gezaghebbende ouder(s).

Voorkom vertraging en ga goed voorbereid op reis. Met de juiste documenten kunt u bij de grensbewaking zowel de toestemming als de gezagssituatie snel duidelijk maken. Dit zorgt voor een vlottere grenspassage. Om de benodigde toestemming aan te tonen kunt u gebruik maken van het door het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO), de Koninklijke Marechaussee en het Ministerie van Justitie en Veiligheid ontwikkelde formulier “Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland”. Daarnaast kunt u met aanvullende documenten de gezagssituatie inzichtelijk te maken. Welke documenten hiervoor nodig zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Om zowel vertragingen als kinderontvoeringen te voorkomen, lanceren het Centrum IKO en de Marechaussee een campagne om ouders goed voorbereid op vakantie te laten gaan. De Minister van Defensie Ank Bijleveld is de korpsbeheerder van de Marechaussee en doet de aftrap van de campagne op 5 juni om 18:15uurop Schiphol Plaza voor de politiepost van de Koninklijke Marechaussee.

Ter informatie: Uit cijfers van het Centrum IKO blijkt dat in 2017 288 kinderen zijn ontvoerd, voornamelijk binnen het Schengengebied.