Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Reizen met minderjarige kinderen: let op!

Reizen met minderjarige kinderen: let op!

Footer Bg
Gepubliceerd op: 09-06-2017

Voor reizen over de grens met een minderjarig kind is toestemming van de gezaghebbende ouder(s) verplicht. Om internationale kinderontvoering te voorkomen controleert de Koninklijke Marechaussee (KMar) of deze toestemming er is.Want niet elk kind dat de grens overgaat, gaat op vakantie. En eenmaal over de grens keert meer dan de helft van de ontvoerde kinderen niet meer terug. Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de KMar extra onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag. Dit kan niet aan de balie gedaan worden. U loopt dan het risico dat u uw vlucht mist en uw vakantie slecht begint.

Om het reizigers gemakkelijker te maken goed voorbereid op vakantie te gaan heeft het Centrum Internationale Kinderontvoering samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Koninklijke Marechaussee een formulier “Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland” ontwikkeld. Dit formulier is een middel om aan te tonen dat de benodigde toestemming er is.

Nieuw dit jaar is dat het toestemmingsformulier met medewerking van het ministerie van Algemene Zaken nu ook digitaal in te vullen is.

Een herkenbaar praktijkvoorbeeld is het verhaal van Anouk. Met alle waarschuwingen over vakantiedrukte in haar hoofd, vertrekt ze ruim van tevoren naar het vliegveld, auto geparkeerd, ingecheckt, koffers afgegeven, langs de security. Een hele tijd later staat ze in de rij voor de paspoortcontrole met haar twee kinderen Thijs en Anna. De Marechaussee beambte vraagt haar naar het toestemmingsformulier. Ze laat de papieren zien en dan lopen ze door. De vakantie begint. Gelukkig had ze van tevoren bedacht:

Ik ga met mijn kind op reis en ik neem mee.... het toestemming voor vakantieformulier!

Het toestemmingsformulier kunt u downloaden via www.kinderontvoering.org.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende samenlevingsvormen. Voor advies op maat kunt u contact opnemen met het Centrum Internationale Kinderontvoering via 088 –800 9000.