Juridisch expertisecentrum
& crossborder mediation

Ik ben verhuisd

Ben je verhuisd naar een ander land met een van jouw ouders? En woon je nu niet meer in hetzelfde land als jouw andere ouder? Het kan zijn dat jouw vader of moeder niet wil dat jij nu in een ander land woont. Dat kan voor jou een moeilijke situatie zijn.

Net als bij Luuk. In Spanje blijven zijn ouders ruzie maken. Luuk gaat samen met zijn moeder op vakantie naar familie in Nederland. Aan het einde van de vakantie vertelt zijn moeder dat ze in Nederland blijven. Luuk kan ook in Nederland naar school. Maar wat nu? Luuks vader is erg verdrietig en wil graag dat Luuk terug naar Spanje komt. Luuk vindt het fijn in Nederland en bij zijn moeder. Maar hij mist zijn vader en vrienden in Spanje ook erg.

Ben jij net als Luuk verhuisd naar een ander land? Meestal moeten allebei jouw ouders toestemming geven voor een verhuizing naar een ander land. Is dat niet gebeurd? Het klinkt misschien vreemd, maar we noemen dat een 'internationale kinderontvoering'. Voor jou kan dit een moeilijke situatie zijn. Je moet wennen aan een nieuw land, een nieuwe school en je woont ineens ver van een van jouw ouders vandaan. En misschien moet je na een tijdje weer terug verhuizen.

Er kan veel gebeuren. Jouw ouders kunnen bijvoorbeeld naar de rechter gaan. Een rechter moet dan beslissen of jij terug moet verhuizen. Meer informatie daarover vind je hier.

Wat kun je doen?

Vragen

Heb jij vragen over bijvoorbeeld verhuizen naar het buitenland of praten met een rechter of bijzondere curator? Dan helpen wij jou graag! Stel hier jouw vraag aan ons. Of stel jouw vraag aan een Kinder- en Jongerenrechtswinkel bij jou in de buurt.

Praten

Wil je met iemand praten over wat jij meemaakt? Je kunt altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon. Of praat via de app van Villa Pinedo met een buddy. De Kindertelefoon en Villa Pinedo hebben ook een forum waar je kunt praten met mensen die jou begrijpen.

Lezen en kijken

Wil je meer lezen over Luuk? Lees dan het boek Over de grens van Irène Storm. Wil je liever iets kijken? Bekijk dan hier wat kinderontvoering is en wat wij doen. Of kijk naar deze aflevering van het Jeugdjournaal. Hier vertelt Nigel hoe hij door zijn moeder werd meegenomen naar Spanje.